Hemma gjorda godbitar för din älskade voffsing!

Här nedan kommer vi att lägga upp lite olika recept på hur du smidigt & enkelt gör ditt eget hundgodis!
Enda som krävs är ditt engagemang och att du vet hur en ung/Spis fungerar ;)
Mestadels av det godiset som läggs upp här är från naturliga råvaror för att nyttja hunden maximalt och görs utan tillsattser eller annat äckelpeckel som finns i de flesta hundgodisar i affärer :)

Sedan uppskattas ju alltid ett saftigt köttben, kycklingfötter, tunga elller anndra inälvor o ben som godis också ;)

Att torka sitt eget hundgodis!

 

Det går att göra godis av det allra mesta, exempelvis lunga, tunga, hjärta, lever, råhud/svål, senor m.m. Många använder sig av en så kallad frukttork/svamptork (ex:http://www.jula.se/frukt-svamptork-810048) men det går precis lika bra att göra i ugnen.

 

Skär köttet i lagom stora bitar. När jag torkar lunga tycker jag det är enklare att torka lite större, men ändå tunna, bitar som jag sedan klipper till mindre bitar när de är torra. Det kan dock bli svårt med exempelvis tunga som är mycket fetare! För att förkorta torkningstiden kan man koka köttet i några minuter innan man torkar det för att bli av med fettet.

 

Placera sedan ut bitarna på en plåt och skjutsa in dem i ugnen. För att vätskan i köttet ska kunna avdunsta är det bra om man sätter en gaffel eller kniv som håller luckan lite öppen under torkningen. Peta runt på bitarna då och då så att de torkar jämnt! Är bitarna väldigt fettiga kan det vara bra att torka av dem med papper när de varit inne ett par timmar.

 

Hur lång tid och vilka grader man ska torka köttet i varierar. Ju större bitar - desto längre torktid. Vill man behålla alla näringsämnena torkar man på lägre grader (45-55) men det går också bra att torka på 100 grader om det "bara" ska vara belöningsgodis. Vill man ha genomtorrt godis kan det ta 12-24 timmar, men magrare kött tar bara ett par timmar.

 

Jag har det mesta av mitt godis i frysen för att det ska hålla (men så är det också fortfarande mjukt i mitten), och plockar fram i en burk i kylen när jag ska använda det. Tänk på att låta godiset förvaras öppet när det inte är i frysen, eftersom att det snabbare blir gammalt om man förvarar det med stängt lock. Lycka till! :D

Torka Blodpudding

Torkad blodpudding 

Steg 1. Skär blodpuddingen i små tärningar.

Steg 2. Sätt på ugnen på låg värme – cirka 100 grader.

Steg 3. Lägg bitarna i en bakplåtspappersinklädd ugnssäker form.

Steg 4. Du kan torka godisbitarna alltifrån 30 minuter till ett par timmar beroende på hur torra du vill att bitarna ska vara. Känn efter själv när konsistensen är sådan som din hund gillar.

Steg 5. Färdiga att avnjutas av din hund.

Köttfärsgodis

Köttfärsgodis

Steg 1. Mixa köttfärs med två ägg och en matsked mjöl. Ett tips är att använda fiberhusk som gör att smeten lättare hålls samman, utan att du behöver använda gluten.

Steg 2. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper på. Få gärna smeten så jämn och tunn som möjligt för att få bra storlek på godisbitarna.

Steg 3. Sätt in plåten med smeten i ugnen på ungefär 175 grader. Du kan även hålla luckan något öppen för att eventuell vattenånga ska komma ut.

Steg 4. Ta ut plåten efter en halvtimme, eller när smeten är torr på ovansidan.

Steg 5. Vänd på smeten och skär den i avlånga remsor.

Steg 6. Sätt in plåten igen i några minuter så att även den tidigare undersidan blir torr.

Steg 7. Ta ut dem ur ugnen och klipp godisremsorna i små bitar.

Steg 8. När de har svalnat är de redo att servera till din vovve.


Hundtårta/godis (innehåller gluten)

(Inte mest naturliga godiset men bättre än det mesta i affärerna ;) )

Hundgodis - grund

2 ägg

1 msk rapsolja

3 dl fullkornsmjöl

laktosfri mjölk/Havre Mjölk/Vatten


Smaksättning

2 mosade bananer

2 rårivna potatisar 

Eller byt ut mot annat (lever/hjärtan/Morötter m.m.)


blandade ägg och olja, 

riv potatisen och mosa bananen 

blanda sen ner det och tillsätt mjölet och blanda, 

sen lite mjölk så det blir kladdigt och inte fast.

sen in i ugnen i 175 grader i 20 minuter

Tuggknutar

Hundtuggben hemmagjorda 

Klipp svålarna i remsor men slutade några milimeter innan kanten. 

Flätade sen ihop bitarna och avsluta med att knyta fast slutet med ett band. 

Torka det sen i ugnen på 70-80 grader i ca 20h för att få fettet att rinna av ordentligt.

Smaskiga kyckling flan

Skär kycklingen i lagom stora skivor (ju tunnare desto frasigare i ugnen)
Förkoka köttet om du vill förkorta torktiden o få torrare flan.
sprid ut kyckling skivorna på en bakplåtsklädd plåt o låt stå i mitten av ugnen i några timmar tills du tycker konsestensen är rätt (ju längre tid desto torrare o sprödare)
Ugnstemp: ca 50 grader o ha gärna luckan lite på glänt för att släppa ut fukt 
Funkar perfekt i svamp tork också!